All we do is travel

11. September 2018

STA potovanja

Nacionalni parki, ki so najlepši v jeseni

Jesen je idealen čas za obiskovanje narodnih parkov, saj takrat zažarijo v jesenskih barvah, gneče ni, temperature pa so ravno pravšnje za pohodniške izlete. Priporočamo ti obisk 8 nacionalnih parkov s celega sveta, tako da ti izbire res ne more zmanjkati. Kam se boš odpravil najprej? 

1. ZDA: Narodni park Grand Teton in Yosemite
ZDA: Narodni park Grand Teton in Yosemite

Grand Teton je narodni park ledeniškega nastanka v zvezni državi Wyoming, kjer lahko v oktobru uživaš v jesenskih barvah. Tu je pravi raj za pohodnike, saj se skozi Grand Teton razteza okoli 500 kilometrov pohodniških stez, pa tudi kampiranje je v narodnem parku dovoljeno. Temperature so jeseni ravno pravšnje, pa tudi gneče ni, barve pa so zares fantastične.

V narodnem parku Yosemite jeseni sicer ne moreš videti bogastva divjih rož in slapov v vsej njihovi veličini, je pa to odličen čas za obisk parka, če uživaš v barvah jesenskega listja, ki se začnejo kazati oktobra, in imaš raje mir kot gnečo. Sedaj lahko kolesariš ali pohajkuješ po parku in občuduješ čudovita jezera Tenaya, May in Elizabeth, ki so jeseni še posebej spokojna in bistra. Sekvoje, ti ogromni iglavci, po katerih je znan Yosemite, pa so veličastne v vseh letnih časih.

2. Japonska: Daisetsuzan in Towada Hachimantai
Japonska: Daisetsuzan in Towada Hachimantai

Japonci so iz opazovanja jesenskega listja naredili cel obred (tako kot iz opazovanja češnjevih cvetov). Eden najbolj znanih narodnih parkov, kjer Japonci radi opazujejo barve jeseni, je Towada Hachimantai ob vulkanskih gorah Hachimantai in jezeru Towada v regiji Tohoku, kjer lahko uživaš tudi v rustikalnih vrelcih, kot je npr. Nyuto Onsen.

 

Daisetsuzan je največji narodni park na Hokaidu. Tu lahko na Japonskem najprej opazuješ jesenske barve, je pa to eden redkih predelov, kjer se lahko odpraviš na celotedenski pohod v neokrnjeni naravi, opazuješ vulkanske gore in uživaš v barvah jesenskega listja.

3. Južna Koreja: Narodni park Naejangsan
Južna Koreja: Narodni park Naejangsan

Naejangsan pomeni znotraj ali skrito. Takšno ime je park dobil, ker se v njem uspešno skriva 12 vrst ogroženih živali in številne druge vrste živali in rastlin. Nacionalni park Naejangsan je eden najlepših krajev v Južni Koreji, kjer lahko resnično uživaš v neokrnjeni naravi in jesenskih barvah.

4. Škotska: Narodni park Cairngorms
Škotska: Narodni park Cairngorms

Narodni park Cairngorms sestavlja gorovje Cairngorms, nekaj vasic, gradov in distilerij viskija na gričih, poraslih s starodavnim gozdom. V narodnem parku si lahko ogleduješ bogato favno in floro, greš na pohod ali kolesariš po stezah in obiščeš številne gradove. Ko si že tukaj, obišči tudi otok Isle of Skye in goro Buachaille Etive Mor, ki sta prav tako krasna, odeta v jesenske barve.

5. Velika Britanija: Narodni park Lake District
Velika Britanija: Narodni park Lake District

Lake District je največji narodni park Anglije, kjer lahko najdeš tudi najvišjo goro te države, Scafell Pike (ki meri sicer le 978 m nadmorske višine), ter največja in najgloblja angleška jezera. To čudovito romantično pokrajino je v svojih pesmih opeval sloviti angleški pesnik William Wordsworth. Ko si že v Angliji, si oglej še gradove, na primer grad, po katerem so osnovali Bradavičarko v filmih Harry Potter, ali graščino, v kateri se dogaja serija Downton Abbey.

6. Italija: Narodni park Abruzzo, Lazio e Molise
Italija: Narodni park Abruzzo, Lazio e Molise

Gorske steze tega italijanskega narodnega parka so spektakularne v vseh letnih časih, jeseni pa zažarijo v rdeči in rumeni barvi. Če želiš doživeti vso lepoto jesenskih barv, se odpravi v provinco l’Aquilla v Val Fondillo ali Monte Meta. Tukaj lahko z nekaj sreče opazuješ celo gamse.

7. Hrvaška: Plitvice

Plitvice so naravnost čarobne in tudi prepoznavne po vsem svetu. Pa tako blizu so - manj kot 3 ure iz Ljubljane! Jeseni so še posebej očarljive, saj se turkizni barvi vode kot kontrast postavi oranžno listje dreves. Izkušeni popotniki priporočajo obisk Plitvičkih jezer v oktobru ravno zaradi jesenskih barv, pa tudi manjše gneče, kot tu sicer nastane poleti. Tu lahko vidiš slapove, terasasta jezera spremenljivih barv ter zelo pestro živalstvo.

8. Slovenija: Triglavski narodni park
Triglavski narodni park

Ne smemo pozabiti na naš edini narodni park - Triglavski narodni park, ki je jeseni tako lep, da se brez težav postavi ob bok kateremukoli z našega seznama - pa še za vogalom je. Triglavski park spada med najstarejše narodne parke v Evropi, saj ima ta status že od leta 1924. Obsega 4 % površine Slovenije in v njem lahko najdeš zelo pestro naravo z različnimi ekosistemi. Po parku se lahko sprehajaš ali kolesariš v lastni režiji ali pa se pridružiš vodenim ogledom.

 

Si katerega od naštetih parkov že obiskal? Te že srbijo pete in veš, da moraš kmalu na pot? Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini. 


Oddaj povpraševanje

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb