Pozdrav,
čez par tednov letim na Švedsko z Ryanairom. Nimam potnega lista, ampak samo osebno izkaznico. Je to dovolj ali kaj komplicirajo? Ima kdo kake izkušnje?
Hvala.
LP
Na Švedsko greš lahko z osebno. LP
Hvala. Vem, da načeloma lahko gremo v vse države EU z osebno. To piše tudi na strani ministrstva za zunanje zadeve. Moje vprašanje ni teoretskega tipa, ampak me zanima, če to velja tudi v praksi. Kajti slišal sem, da ponekod komplicirajo...
Je torej že kdo letel samo z osebno, brez kakršnihkoli sitnosti?
Hvala in lep pozdrav
Nimajo kaj komplicirat. Zakon je zakon. Še nikdar nisem doživela, da bi kaj komplicirali, pa sem takoj po vstopu Slovenije v EU letela v Veliko Britanijo, ki niti ni v Schengenu.
Ni problema letet z osebno v EU, problem je ko te tam kje ustavi policaj in ti osebna ne bo pomagala 0
V Evropski uniji te lahko ustavi policaj kjerkoli in če imaš osebno je to povsem dovolj. Če te policaj kaj zafrkava (še nikoli nisem slišala da bi), pa mu povej naj pokliče nadrejenega in se pusti poučiti o EU.
Se mi prav zdi da si eni zmišljujete neke zgodbice. Osebna JE dovolj. Seveda pa mora biti veljavna.
Samo osebni list je dokument za policijo tudi v EU. Probaj pa poročaj kaj ti bo osebna, ko dobiš policaja pravega
Preden smo vstopili v Schengen sem bila s slovensko policijo na trodnevnem obisku pri nemški policiji, ko je šlo prav za opremo za preverjanje podatkov iz evropskih osebnih in vozniških izkaznic znotraj schengenskega prostora. Lahko ti o tem poročam, če želiš.
Potem se pa ti pouči o EU,pa mu to pred nos potistni, najboljše, da si sprintaš te določbe, pa mu jih pokažeš
Če te bodo pa zafrkavali, pa jbg, pač mal državo stožiš.
V EU velja osebna, mogoče kak 'pametni' policajček ne ve, da smo tud Slovenci v EU, pa zato komplicira, ampak itak lahko to takoj preveri.
Ne vem,kak enim uspe v take situacije prit, je pa zabavno kajne? Če potuješ samo po EU itak sploh ne rabiš potnega lista in velikokdo ga nima. Pa še nobeden ni rekel,da je bilo kaj narobe.
"Z veljavno osebno izkaznico je slovenskim državljanom omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh članicah Evropske unije in v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški) ter na Hrvaškem, Švici, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in v Albaniji."
Polovica moje družine sploh nima pasuša. Enega pa zelo rada ustavlja prometna policija 
Hvala za vaša izčrpna mnenja. Verjamem, da če naletim na normalnega policaja ne bo problemov. Ne bi pa rad naletel na kretene, ki me ne bi pustili na avijon ali v državo. Mogoče je boljše, da si grem delat pasoš. Za vsak slučaj.
Rad bi slišal izkušnje od koga, ki je dejansko potoval z osebno. Teorij in govoric kaj se je zgodilo kolegu od kolega od kolega pa.... ravno te so me pripeljale v dvome, da tukaj sprašujem.
Vedno potujem z osebno, nikoli ni blo in nebo problemov. Včasih majo še celo posebno vrsto za tiste, ki pridejo iz EU. Če pa bi blo karkoli narobe,pa jih lepo podučim, da smo tud Slo v EU, da naj preverijo pravila in potem bi blo vse vredu. Čisto po nepotrebnem se s tem obremenjuješ.
Pa lepo se imej
Zmeraj potujem z osebno. Tudi ko sem iz Hrvaške letela na Portugalsko s prestopanjem v Nemčiji ...nobenega problema. Švica in Liechtenstein ... nobenega problema. Edino enkrat me niso pustili preko meje na Hrvaško, ko mi je potekla osebna izkaznica in še opazila nisem
Takrat sem bila pa res vesela, da me je doma čakal potni list.
Pa človek, brez problema greš povsod z osebno, kamor je dovoljeno it, nobeden te ne bo v arest vrgel ali zavračal na letališču, ne komplicirajte toliko. Na MZZ strai si preberi s kateimi državami je sklenjen sporazum in kje velja osebna in to je to!
maja sem potoval v anglijo z osebno izkaznico- brez problema;
pravkar sem se vrnil s ture po jugi (srbija,makedonija,albanija,črna gora,hrvaška,bosna) in to vse z osebno izkaznico. nikjer ni bilo nikakršnih problemov. edino kar te bodo mogoče vprašali je to,kje si rojen (mesto rojstva) ker tega na osebni ni vpisanega.
če pa si še vedno negotov,če bi potoval z osebno ali ne,je najboljše,da se oglasiš kje na kakšnem matičnem uradu na kakšni občini in ti bodo vse razložili.
Ponovno se oglašam...na Švedskem sem bila z osebno in nisem imela nobenih težav (potovanje z avtom)..kar se potovanj z letalom tiče, pa po Evropi letim strogo z osebno izkaznico in še nikoli nikjer nisem imela nobenih težav. Ne razumem zakaj takšna panika.
za tripoliks!!! v albanijo in kosovo je osebna tudi dovolj??
poglej na spletno stran:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1213&sid=319
kjer lepo piše:
Z veljavno osebno izkaznico je slovenskim državljanom omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh članicah Evropske unije in v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški) ter na Hrvaškem, Švici, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in v Albaniji.
Po domače - celotna zahodna, srednja in severna Evropa (EU + Švica + Skandinavija) ter celotni Balkan. Tako od Evropskih ne velja le v Ukrajini, Belorusiji, Moldovi, Rusiji in Turčiji (če je šteješ med Eropo)
kosovo pač očitno ni,glede na te podatke
@po svetu
Si se zatipkal. V Ukrajini, kot članici EU, osebna velja.
@Klavdija: vsak dan se človek nauči nekaj novega... A to, da je Ukrajina članica EU
, se bom pa naučil šele čez mnogo let, če sploh kdaj. Res pa da že nekaj časa ni potrebno vize (za Hrvate to npr. velja šele od 1. junija letos)

Pa sem ga pihnila. Rekla Ukrajina, v glavi pa imela Bolgarijo. Res skrajni čas da tudi tisti konec malo prepotujem, da ne bom več takih bedarij govoril. Se posipam z doooosti pepela.
s
za albanijo je dovolj osebna iskaznica,ni nobenih problemov na meji. kar pa se tiče kosova,pa nisem čisto siguren,ker tja pa nisem šel. za kosovo ti namreč računajo zavarovanje za avto (15€ za 15 dni tudi če greš samo skozi).
kosovega ni omenjenega,torej bom pasoš vzel,itak pa ne grem z avtom,tak da tega ne bom placeval
Vsem, ki še vedno dvomite: uspešno sem pristal, brez kakršnihkoli zapletov.
Hvala vsem za nasvete. LP
mal si smešen boro...
vprašanje samo osebna ali ne pa že meji na parodijo
)
hudiča ljudje,kje pa živite zadnjih nekaj let, ko smo se mi preostali slovenci vključili v EU in vemo kakšne dokumente uporablljamo v eu
Mene pa zanima nekaj drugega. Je možno leteti z osebno izkaznico iz Trevisa v Skopje. Da ne bi italijani karkoli komplicirali.
Ni možno z osebno izkaznico letet,moraš it na letalo!
A si ti prebral kaj pišejo komentatorji zgoraj?
Nedavno sem dvakrat letel znotraj EU in mi sploh nikjer ni bilo treba pokazati kakršnegakoli osebnega dokumenta 
|
24.08.2013 - 28.08.2013
|
|
|
13.08.2013
|
|
|
09.11.2013
|
|