Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Youtube - STA LjubljanaPišite namSpremljaj na na TwitterjuNaroči se na popotniška RSS obvestila
Forum
Dodan: 29. 08. 2009 @21:28:08
Delo v Londonu!
Maja
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0
Lep pozdrav! Mene pa zanima, če ima kdo izkušnje z delom v Londonu? LP
Dodan: 29. 08. 2009 @23:04:26
Re: Delo v Londonu!
Gost
Seveda, da se najde kdo na forumu z izkušnjami z delom v Londonu.
Dodan: 30. 08. 2009 @01:53:16
xx
Gost
Zakaj ravno London?
Dodan: 30. 08. 2009 @10:12:30
xy
Gost
jst jih imam... trenutno delam v east londonu... kaj te pa zanima?
Dodan: 30. 08. 2009 @14:48:43
Gost
xy- VSE! :)
Dodan: 31. 08. 2009 @00:13:13
xy
Gost
in to use je...??? kolk časa že?? 3 mesece, vreme?? katastrofa, stanovanje ? se da najdit privat namestitev rent a fllat from 80-150 funtu / TEDEN. plača je tedenska...še kj?? najboljšša povezava z slo je easyjet z brnikom.
Dodan: 31. 08. 2009 @11:28:17
kapa
Gost
Kako hitro si našel/našla delo? Že pred odhodom? Kaj pa bančni račun? Al delaš na črno
Dodan: 31. 08. 2009 @13:49:10
xy
Gost
delu sm si najdu že v ćasu ko sem biu u sloveniji..tko da sem prišu pol sem kr na razgovor... in so me uzel..potem sem dobil mapo od delodajalca in z tistimi papirji greš na banko ti ofnejo račun, dobiš bančno čež neki dni po pošti, moreš pa obvezno na intervju za National insurance number, ki ga delodajalec zahteva od tebe!!! to je nujno! ne ne delam na črno...
Dodan: 06. 09. 2009 @09:15:08
hmhm
Gost
kako dolgo pa cakas na insurance number? Prek katere strani ali kako si si pa nasel delo ze iz Slovenije in v kateri stroki, ce lahko vprasam. hvala za odgovore.lp
Dodan: 06. 09. 2009 @17:44:41
PF
Gost

Jaz sem tudi v SE Londonu. Za iskanje sluzbe lahko pogledas na

www.reed.co.uk / www.londonjobs.co.uk / www.monster.co.uk in pa se www.gumtree.com ki je mogoce najbolj popularna stran, najdes pa poleg sluzb vse, stanovanje in drugo.

Naredi cim boljsi CV (zivljenjepis) in ga poslji na oglase ki te zanimajo. Sicer je bolj priporocljivo da si ze tukaj, gledajo pa tudi dosti na izkusnje v VB. Izkusnje vglavnem te lahko dalj pripeljejo kot npr. sama diploma.

Za NINO poklices na Job Centre (zavod za zaposlovanje) in das vse podatke ki jih od tebe zahtevajo nakar te narocijo na intervju. Lahko gres tudi osebno sam se da tudi preko telefona. Na intervju prineses vsa dokazila/dokumente kar jih imas. Stevilko sicer dobis hitro po posti za prvo silo, samo kartico pa priblizno enem mesecu.

Trenutno je malo kriza z sluzbami, ampak za zacetek se vedno najde kaksno manj placano delo nakar scasoma odvisno od srece in znanja napredujes.

Se da vglavnem.

Dodan: 06. 09. 2009 @17:48:24
ds3487
Gost

Aja pa ni cisto nujno da imas NINO ze preden zacnes sluzbo, dokler ga ne dobis imas namrec zacasno stevilko, je pa res da placas nekaj vec davka zaradi tega.

V sluzbi ti dajo pismo/priporocilo kot je ze omenil predhodnik, ki ga lahko uporabis tako za odprtje bancnega racuna kot v Job Centru.

Dodan: 06. 09. 2009 @17:57:54
hmhm
Gost
dobis pa NINO lahko tudi v roku enega meseca ceprav se nimas sluzbe? ali je pogoj da si lahko NINO uredis sluzba?
Dodan: 06. 09. 2009 @19:03:55
PF
Gost

Ne sluzba ni pogoj, ampak pomaga da imas dokazila kdo si in iz kaj delas, ker tukaj je sistem malo drugacen zaradi prevar in poneverb ne verjamejo pac na lepe oci.

Dodan: 06. 09. 2009 @19:44:06
lala
Gost

Zanima me kako ste si vi uredili glede stalnega prebivališča in rezidentstva. Če sem prav razumela moraš biti prvo leto ko si zaposlen nerezident. Ste že pred odhodom odjavili stalno prebivališče ali šele po enem letu. Kateri naslov ste imeli prvo leto na dokumentih (Londonski, Slovenski) in katerega ste navedli na pošnji.

Lp

Dodan: 06. 09. 2009 @19:59:44
PF
Gost

Zanima me kako ste si vi uredili glede stalnega prebivališča in rezidentstva. Če sem prav razumela moraš biti prvo leto ko si zaposlen nerezident. Ste že pred odhodom odjavili stalno prebivališče ali šele po enem letu. Kateri naslov ste imeli prvo leto na dokumentih (Londonski, Slovenski) in katerega ste navedli na pošnji.

Lp

V Slo. sem se odjavil za nedolocen cas. V Angliji pa to sploh ni pomembno ker ni prijave stalnega prebivalisca, sploh pa sej smo v EU, do pred kratkim anglezi tudi osebnih izkaznic niso imel in tukaj se sele zdaj nekaj premika glede tega ampak ni problemov.

Tam kjer zivis placas davek obcini (ti. council tax), in to je to.

Na prosnjah, ja vedno ang. naslov zato ker sem sele tukaj iskal sluzbo.

Dodan: 06. 09. 2009 @20:17:52
angležinja
Gost
pozdravljen, Tukaj v angliji ni stalnega ali začasnega prebivališča. Dokažeš z računi ki jih dobiš od BT, Sky-ja, bančni izpiski. Nekaj naj ti bo jasno, ne glede kdo reče: NIKOLI AMPAK NIKOLI SE NE ODPOVEJ STALNEMU PREBIVALIŠČU V SLOVENIJI DOKLER NE DOBIŠ DRŽAVLJANSTVA V BRITANIJI, IN TO NI V 1 LETU AMPAK PO 5 LETIH LAHKO ZAPROSIŠ ZA DRŽAVLJANSTVO!!! Kar se tiče tistega enega leta, je bolj za tiste ki mislijo da se kar preselijo sem in se obesijo na socialno. Torej eno leto delaš in vsakič ko menjaš šiht moraš se registrirat pri Uk border agency. Plačaš samo enkrat, zdaj ne vem koliko je vsota ampak ko sem jaz plačala je bila okoli 90 funtov. Najboljše je da gledaš www.reed.co.uk ki je največja stran za britanska dela, si narediš vpadajoč CV ( življenjepis ) in se začneš prijavljat. Značilno se noben britanska firma ne bo zanimala zate dokler ne prideš v anglijo in si urediš national insurance number kar je zelo pomembno in vsak podjetnik pri zdravi pameti te ne bo zaposlil brez tega. Da si to urediš moraš se prijaviti ( če se prav spomnim ker sem to delala 2006 ) - preko telefona za intervju, pošljejo ti na naslov ki jim poveš po telefonu papirje in katera dokazila morš prnest s sabo, in seveda morš bit zaposlen, vsak takrat je bilo tako. Po tem dobiš v enih 4 - 6 tednih papir kjer ti piše national insurance number & kartica. Najboljše je da pokličeš na jobcentre plus da ti natačno dajo podatke. Najboljše za najem stanovanja je, da jih poiščeš ZELO previdno preko gumtree, NIKOLI ne pošiljaj denarja vnaprej, zmeraj vztrajaj pri temu da hočeš videt stanovanje najprej, in poveš da slike pač niso dovolj!! Zelo previdni bodite okoli tega!! Ko sem jaz prišla v Anglijo sem si našla eno sobo, si jo najela in po tem iskala stanovanje preko agencij, kar je še najbolj sigurno da bo taprava stvar in da te ne bo kdo okol prnesu. Po tem naj bi te agencija sama prijavla councilu in dobiš obrazec kjer se prijaviš za council tax, in po tem dobiš račun kjer ti piše kako boš plačeval council tax in koliko bo. Tudi dobro je da vprašaš v kateri skupini je njihova nepremičnina in koliko council taxa plačujejo ker včasih zna biti tudi ubijalski in to vrinejo v plačilo najemniku. Če imaš še kakšno vprašanje kar napiši tukaj. srečno! angležinja
Dodan: 06. 09. 2009 @21:00:59
PF
Gost

Kar se tice tele registracije za £90 ... to je ti. Worker's Registration Scheme, ki ga je VB uvedla po tem ko smo vstopili v EU da bi imela pregled nad tem koliko priseljencev je dejansko tukaj. Skratka mem.

Velika vecina priseljencev to ne samo da ne pozna ampak se sploh ne registrira, kot se tudi sam nisem.

Zato ker te sprejmejo v sluzbo tudi brez tega, in zato ker ne mores imeti problemov ce tega nimas. V teoriji bi lahko dobil kazen delodajalec, ampak v 4. letih tukaj se nisem slisal za tak primer. Sploh je blo pa ze govora da bojo ukinil to idejo, ampak je se niso. Ce bi se ze mislil kdo registrirat potem naj to stori v roku 1. meseca zaposlitve zato ker po tem racunajo 2x, se pravi okoli £180.

Dodan: 06. 09. 2009 @22:19:05
hmhm
Gost
za ta Council Tax me zanima ali to placujejo vsi ali samo tisti, ki so lastniki stanovanj, his? a potem ce si podnajemnik moras sigurno placevati Council Tax ali pac kako se dogovoris z lastnikom, pac kdo placa?lp
Dodan: 07. 09. 2009 @07:27:16
PF
Gost
Vecinoma je po dogovoru.
Dodan: 07. 09. 2009 @15:21:37
Gost
Delam trenutno na Skotskem ampak imam v nacrtu selitev v London.Zanima me kaksni so stroski v Londonu in ce se sploh da kaj prihranit.Delala pa bi v trgovini ali gostinstvu.Hvala za odgovore.
Dodan: 07. 09. 2009 @18:11:36
PF
Gost

Hmja karta za podzemno na mesec za vsaj 2 zone je £100. Sobe so povprecno nekje okol £100/teden, ceprav se da vedno ceneje najti. To ti je ze £500 v startu pa recimo se £100 za hrano pa je £600.

Neto placa v obojih je nekje okoli £1000, se pravi da ti ostane £400, kaj pa z njimi naredis je cisto odvisno od posameznika.

To je vse priblizno seveda, so vedno odstopanja.

Dodan: 11. 09. 2009 @18:28:44
lala
Gost

Hvala za odgovor. Tokrat me zanima ali pomaga pri iskanju službe oz. ali zahtevajo da imaš narejen mednarodni certifikat o znanju jezika (FCE, CAE).

LP

Dodan: 11. 09. 2009 @18:32:05
PF
Gost
Ne nic takega. Mogoce tvoj CV zgleda boljse zaradi tega, ampak drugace ne.
Dodan: 22. 12. 2009 @12:24:02
Ninchy
Gost
zdravo, tud jaz sem odpravljam v London...zanima pa me...kje je najbolje iskat stanovanje, v katerem predelu, da ni zelo drago in dokaj varno... hvala
Dodan: 22. 12. 2009 @22:31:06
pf
Gost

Ni najbolje, naceloma je pa zahodni del drazji od vzhodnega, sever je predalec, juzni del je edini kjer bi lahko rekel da je nevarno.

Ampak to je vse posplosevanje, vsak ti bo drugace povedal.

Najboljse je ziveti tam kjer imas najblizje do sluzbe/sole. Naceloma je tako da si najdes sluzbo in si polj prilagodis prebivalisce, ker so razdalje enostavno prevelike ... Razen ce se ti ne da vrzt stran 3 ure na dan samo za prevoz.

Dodan: 23. 12. 2009 @12:32:21
Gost
Res je, v tujini, zlasti Angliji, pri iskanju službe veliko bolj pomagajo izkušnje kot pa univerzitetna izobrazba. V navadi je, da če imate narejen faks, poleg v cv-ju napišite s katero ocenu ste diplomirali (ta naj bo prevedena v sistem npr 2.1 in ne kar 8 ali 10 ker se njim niti ne sanja koliko to je). Kar se tiče prejšnega vprašanja, razne kvalifikacije iz angleškega jezika pomagajo, saj jim to pove, da ste se pripravljeni samo od sebe dodatno izpoponjevati in da ste zmožni delati v angleškem govorečem okolju, ni pa nujno. Kar se tiče stalnega prebivališča v Sloveniji ga lahko odjavite ali pa tudi ne (ampak seveda ne prezgodaj-najprej vsaj kakšno leto počakajte, da vidite če vam je sploh življenje tam dovolj všeč), nima pa to nobene veze s pridobivanjem britanskega državljanstva, eno z drugim ni povezano in z odjavo seveda ne izgubite državljanstva Slovenije in sicer ni kakšne velike birokracije. To je čisto vaša odločitev s katero se vam po moje ob selitvi sploh ne mudi. Vso srečo.
Dodan: 24. 12. 2009 @00:57:08
Gost
Meni se pa zdi, da se nam ne splača delat v Londonu, ker je življenje zelo zelo drago... sploh, če nisi ravno visoko izobražen ali izkušen in dobiš slabše plačano delo. Zakaj ? Samo navadna sobica (ponavadi ne več, kot 15m2 površine) s stroški v stanovanju s 3,4,5 ali še več sostanovalci te pride okoli 100 funtov na teden, ali celo več, odvisno od predela. Tako, da vzgajanje nekega otroka bržkone odpade... Potem je tu še oyster card za javni prevoz dodatnih 150 funtov.. na koncu meseca, kot je fp rekel, ti pri neto plači 1000 funtov ostane teh 400,300 funtov, ki jih potem porabiš kako jih pač.. ne pozabite na hrano - minimalno 100 funtov na mesec...torej ti ostane 200 funtov za ostale stvari.. životariš...zagotovo ti pa ne ostane za pijančevanje po barih in zabavo itd... Potem narediš zaključek in opaziš, da ni ravno vse tako rožnato v Londonu. Prišteješ lahko še bedno vreme, dejstvo, da v bistvu živiš v sobici, da nimaš nič od narave 70km okoli, smog itd.... ne vem, če ni kvaliteta življenja na koncu morda celo boljša v Sloveniji, seveda če delaš na istem delovnem mestu, pa še za penzijo se ti šteje delovna doba...Kaj pa vem, no.. ko imaš neko visoko izobrazbo in izkušnje je verjetno drugače. V glavnem, stanovanje je daleč največji strošek, tako, da za tisti, ki mislite opravljat slabše plačana dela v Londonu, lahko kar pozabite na lastno podnajemniško stanovanje, pa magari 30m2, saj najemnina presega vašo začetno neto plačo... Ne vem, kako je drugod po Angliji, a v, naprimer, Liverpoolu so stanovanja občutno cenejša - za ceno sobice iz Londona, v Liverpoolu dobiš eno ali celo dvo-sobno stanovanje... so pa plače nižje, a menim, da ti vseeno ostane več, sploh pri tem slabše plačanem delu. Nakoncukoncev si v svojem stanovanju. In mesto ni tako ogromno. Ne vem, meni se zdi, da se dosti bolj splača delat v kakšnem drugem mestu, kot v Londonu.. se motim ? Tisti, ko ste v Angliji, bi lahko kaj povedali glede tega. Sklepal sem po cenah stanovanj iz gumtree-ja. Če bi se jaz sedaj odločil za življenje v Angliji, zagotovo ne bi šel v London, saj tja vsi silijo in tako se je v zadnjih desetletjih življenje izredno podražilo. LP
Dodan: 24. 12. 2009 @16:48:07
mates
Gost
zakaj vsi hocejo v london?preprosto zato,ker se zelo fajn slisi,delam v londonu.
Dodan: 24. 12. 2009 @18:39:45
FP
Gost

No no, ne bluzit. London je res mogoce vse nasteto, ampak je tudi lepo mesto. Mogoce ni raj za zivljenje, ampak je pa cisto mogoce lepo ziveti. Veliko ljudi pozna samo znamenitosti v centru in nocno zivljenje, ne pozna pa Primrose Hill, Little Venice, Greenwicha, Battersea Parka, Richmonda, velik del mesta okoli reke je naravnost krasen in se in se. Vsaj meni osebno je dobro, zato tudi zivim blizu reke. Kar se tice sluzbe je pa res, mesto kot mesto, vse sluzbe so vec ali manj enake, ampak priloznosti je vec in so vecje kot drugje v VB za kariero. Prevoz za razliko od drugih mest dela 24/7, kar se tice pa zabave, predstav, koncertov ipd. pa itak nima konkurence. Pa letalske povezave da ne omenjam.

Tako da ne ni samo tako debilen razlog da spremenis zivljenje da se dobr slis.

Dodan: 25. 12. 2009 @17:54:59
mates
Gost
bil sem eno leto v londonu v Suttonu in vem kaksen je london,za moje pojme umazano mesto,povsod prazne plastenke in vrecke.le center je dokaj urejen.kdor pa uziva po diskotekah,ne bo prihranil nic.
Dodan: 25. 12. 2009 @19:17:58
FP
Gost

Mogoce je v Suttonu res tako, se nisem bil, kjer sem jaz, cez cesto od Canary Wharfa pa sigurno ni tako. Sicer je pa mesto ogromno in ni nekako mogoce primerjati cistoce z manjsimi mesti. Ce ze primerjas primerjaj z velikimi mesti ...

A zdej je pa se narobe kako kdo uziva pa kok in ce prispara? Vsak ma pravico ziveti kokr hoce. To s sparanjem se mi zdi nekako v prevodu da imas v mislih tiste ki se nameravajo vrniti v Slovenijo z vreco denarja, jaz recimo se ne, tako da si ne delam skrbi s sparanjem. Srecen?

Dodan: 25. 12. 2009 @21:11:43
mates
Gost

nasplosno je london umazano mesto.bil sem tudi v drugih manjsih mestim po juzni angliji in tam je cistoca na visku.tudi london sem prekrizarilpo dolgem in pocez,tako ,da razmere dokaj dobro poznam.

mene moti le to,da vsak misli kaksne bajne denarje bo zasluzil in,delal bi karkoli.jaz sem imel 30 funtov na dan in brezplacno stanovanje.bilo je veliko terenskega dela in takrat sem imel tudi hrano zastonj.

bila je dobra izkusnja,zato mi tezko kdo soli pamet.

Dodan: 25. 12. 2009 @22:29:25
FP
Gost

Ok, mislim da to kaj ljudje mislijo ni krivda mesta, pac govorice oz. napacno misljenje. Pa itak enkrat ko prides sem itak vidis kaksna je situacija oz. da ni vse med pa mleko.

Je pa eno res, in to je da so priloznosti in da se da napredovati, to pa vem zato ker sem sam vztrajal oz. se vztrajam in vsako leto mi je slo obcutno na boljse, kar bi za Ljubljano tezko rekel ker sem preprican da bi bil se zmeraj v isti sluzbi zadnjih 5 let ...

O cistoci se mi pa ne da vec razpravljat ker mislim da je subjektivnega znacaja.

Dodan: 01. 02. 2010 @23:46:59
jaso
Gost

mene zanima kako je glede teh BENEFITS? če piše v oglasu za delo, da je to plačano 35000/letno + benefits, koliko to dejansko znaša?? nekje sem slišal, da naj bi bili ti benefits zelo visoki...

Dodan: 01. 02. 2010 @23:48:22
jaso
Gost

mene zanima kako je glede teh BENEFITS? če piše v oglasu za delo, da je to plačano 35000/letno + benefits, koliko to dejansko znaša?? nekje sem slišal, da naj bi bili ti benefits zelo visoki...

Dodan: 04. 02. 2010 @21:03:15
FP
Gost

Mislim da je to cisto odvisno od podjetja za katero delas, tako na pamet kar nekaj rect bi blo nesmiselno.

Dost podjetij ma pogodbe z raznimi firmami da lahko dobis popuste ce kupis to ali ono, kaksne nudijo avto, druge denarne oz. vrednostne nagrade, kaksni ti zrihtajo varstvo otroka itd.

Je nekaj ni pa velik ... 35k je kar dosti cca. 2100 na mesec neto, s cim se da spodobno ziveti.

Dodan: 11. 02. 2010 @16:19:13
Mle
Gost

F P     !

Že meni si res lepo odgovoru na vpr. o Londonu.. pa tuki vsem zmer vse odgovoriš, pa še ne pizdiš se primitivno nazaj na folk če stresajo bedarije, kt to dela velik majunov tle po forumu!  SVAKA ČAST!

HVALA!  Želim ti velik sreče! 

FP  ti si CAR !

mle

Dodan: 12. 02. 2010 @00:00:34
FP
Gost

Hvala za podporo

Vem kako je ce si zelis iti nekam in pa strah ki je s tem povezan, ce imas pa vec informacij dosti pomaga; meni je to malenkost ce lahko kako pomagam z nekaj besedami. Na zalost je pa kaj vec ze tezko ...

Dodan: 12. 02. 2010 @00:09:11
FP
Gost

So mi pa cudni ljudje ki odgovarjajo kot npr. "daj mail pa ti napisem vec" ... kot da bi racunali za to in nocejo pisat na forumu kjer lahko vsi preberejo tisto kar imajo za povedati? Itak ne razkrivas skrivnosti oz. recepta za to kako uspeti. V bistvu je recept samo en, trdo delo in ne obupat, ko pa pride pravi trenutek rabis samo se malo srece. Sploh tukaj v tem mestu je ze toliko ljudi da itak ni recepta za uspeh, gre se samo za to koliko si odlocen uspeti. Tako da to ce jaz tukaj pisem ne vem kaj me sploh ne skrbi ce bo kdo drug uspel, oz. obratno ravno to je poanta tega foruma, pomoc drugim ...

Dodan: 12. 02. 2010 @23:16:46
mle
Gost

Res je!

FP !, dej mi prosm povej, če ti ni težko (sem res firbčen), kok let še nameravaš ostat v Anglij, pa a kej pogrešaš SLO - pa kaj najbolj pogrešaš pri SLO?

Hvala 

Dodan: 13. 02. 2010 @08:54:12
Medo
Gost

London ni tako daleč imaš dokaj poceni karte, let traja malo in lahko "teoretično" prideš nazaj v slo tudi za dva dni. Hrana je "evropska" in v Londonu dobiš vse živo, tako da glede tega ni problem.

Jaz sem živel več kot leto v aziji, s presledki več kot dve leti in lahko povem, da sem vsake toliko časa pogrešal Laški pir (to v LND verjetno ni problem)  in kolege, pač ne srečaš ljudi tako pogosto. Ni srečanj poznanih ljudi slučajno na ulici ker v tujini nimaš toliko znancev, ker nisi na počitnicah ne hodiš vsak dan ven in zna biti malo dolgčas, če si omejen le na svojo sobo in službo. Tu govorim o "globjih vezeh", ki si jih v slo ustvaril skozi leta pa se jih mogoče zdaj še ne zavedaš, ostalo je popolnoma odvisno od tipa osebnosti, če se znaš hitro vklopit ni nobenih problemov. Prvih par mesecev je itak frka s službo stanovanjem, vse je "novo", zanimivo in super in nimaš časa da bi ti bilo dolgčas in bi kaj pogrešal, potem ima veliko ljudi manjšo krizo, ko jim gre vse na živce (ravno toliko kot jim je bilo prej vse malce preveč fino in super), potem padeš v rutino in je "skoraj isto", kot če se preseliš iz npr MB v LJ. Slednje je verjetno večji problem pri bolj "oddaljenih kulturah" kar anlgeška verjetno niti ni.

Včasih pogrešaš da bi kaj povedal po Slovensko.

Ni važno kaj narediš, vedno si tujec. Lahko sprejet spoštovan, a vendar...

Osebno mislim, da bi moral vsk iti živet v tujino za nekaj časa, odpre ti obzorja, drugače gledaš na življenje tu, ko se vrneš. Če se pa "za vedno" odseliš je pa verjetno druga zgodba, za to pa rabiš kak drug naslov da ti pove kako je.

Dodan: 13. 02. 2010 @12:00:40
bibi
Gost

se popolnoma strinjam s predhodnikom. preden nisem doživela, sem živela v zmoti. slovence, slovensko, slovenščino... sem pogrešala kot pr norcih! kljub temu, vem da bom šla še kdaj za par let v tujino...vendar sedaj gledam na to povsem drugače.

Dodan: 14. 02. 2010 @13:32:46
FP
Gost

Glede na to da mi gre po 4. letih vedno oz. pocasi na bolje in imam dobre moznosti za spodobno zivljenje bi rekel da bom tukaj se kar dolgo ce ne za vedno. V tem casu sem pocasi ze tudi nabral druzbo, sicer ne toliko kot doma kjer si imel celo zivljenje cas za to ampak solidno. Ampak se pocutis kolikor tolikor doma. In kot je rekel predhodnik Slovenija je 2 ure stran z letalom. Mogoce bi sel nazaj samo kaj ko imam 0 moznosti kar se tice zaposlitve v podobni smeri. Brez ne vem kaksnega faksa pri nas ne mores nic pa se takrat se zajebavas z delom preko studenta ... to ni resno.

Pogresam pa hrano, naravo, prijatelje ... Ampak to je vse subjektivno. Ce si pripravljen sprejeti tukajsnje okolje je lahko tudi prav lepo. Drugace si eden unih tujcev ki se nikoli ne nauci jezika in nikoli ne vklopi v druzbo kar je pa itak zgodba zase.

Dodan: 20. 02. 2010 @15:48:50
KK
Gost

FP torej si ti šel v London takoj po končani srednji šoli ali imaš narejen tudi fax? Kakšne so tam približne urne postavke (glede na to, da so standardi višji)?

lp

Dodan: 23. 02. 2010 @21:23:39
FP
Gost

Ne nimam faksa, po srednji soli sem delal ... sele pri 29ih sem se preselil.

Ja urne postavke cisto odvisno od dela? 'Povprecna' dela so placana nekje med 6-9 funtov na uro.

Dodan: 28. 02. 2010 @11:07:02
kk
Gost

Torej si imel izkušnje od doma, ki pa so ti prav prišle tudi tam. In tja si odšel pri 29ih. Če sem prav razumela?

Dodan: 28. 02. 2010 @12:01:21
FP
Gost

Ja, tocno tako. Izkusnje tukaj veliko pomenijo, se posebej ce si delal-a tukaj, tiste iz tujine malo manj niso pa odvec. Tukaj je tudi dokaj normalno da pridobivas izkusnje ko zacnes delati, se pravi ne bodo pricakovali od tebe da ves vse prvi dan, pa dosti delodajalcev ti tudi uredijo tecaje s katerimi dobis certifikate ipd.

Dodan: 28. 02. 2010 @12:20:31
kk
Gost

Si potem imel dokazila v Angleščini? Ali si samo v CV navedel izkušnje?

Hvala za vse odgovore!

Dodan: 28. 02. 2010 @13:31:20
FP
Gost

Samo CV, sam dokazil za anglescino nimam ker govorim anglesko odlicno, sicer pa ko gres na intervju je itak kaj hitro jasno koliko znas jezik. Ne bom rekel da to ne pomaga ampak tukaj dosti ljudi dobesedno laze v svojih CVjih in poneverja diplome in ravno zato izkusnje stejejo najvec, se posebej ce si delal-a v angleskih podjetjih.

Dodan: 06. 03. 2010 @09:58:40
ana
Registriran uporabnik

Študentska praksa na veleposlaništvu v Londonu: http://www.mojedelo.com/83071/studentska-praksa-na-veleposlanistvu-londonu-veleposlanistvo-republike-slovenije-london.aspx

Dodan: 07. 03. 2010 @10:51:48
captain
Gost

Živ FP.

Kaj pa delaš, če ni skrivnost? Ali v Angliji priznavanjo študentsko delo? Lahko to šteješ kot delovne izkušnje?

Kakšne so možnosti za zaposlitev v računalništvu? Jaz bi delal na tem področju, saj je to edino kar znam , kakšen projekt vodit mi tudi nebi bil problem ipd.

Dodan: 07. 03. 2010 @22:44:03
FP
Gost

http://careersadvice.direct.gov.uk/helpwithyourcareer/jobprofiles/JobProfile?jobprofileid=762&jobprofilename=Audio-visual%20Technician&code=1668677851

Opis mojega dela. Kot sem ze parkrat napisal v angliji stejejo izkusnje, tako da ce napises na CV kaj si delal bo dosti. Polj ostalo je pa sam se odvisno kako se odrezes na intervjuju. Ne vem trenutno ampak poglej na www.monster.co.uk / www.reed.co.uk in se kaksno stran.

Dodan: 08. 03. 2010 @10:30:10
captain
Gost

Ali pišem tudi dela, ki sem jih delal kot študent še v srednji šoli (pekarna, skladišče,...) pač ta osnovna dela.

S tem pomoje pokažem, da mi ni problem prijeti za nobeno delo, če je le plačano. Ker sem ubistvu začel kot skladiščnik končal pa v informatiki, kjer sem dokaj uspešen glede na leta in izkušnje.

Dodan: 08. 03. 2010 @11:43:09
FP
Gost

Rekel bi da je cisto odvisno od sluzbe na katero se prijavljas. Pac sam ocenis ce je potreba po tem. Ce ti lahko svetujem potem napisi kaj si dejansko delal kot informatik, katere naloge, projekte ipd. Ce se razpises v detajle imas bolj obsezen CV, pa se oni majo vpogled in vidijo ali dejansko si to kar pravis ali si sam vse od nekje prepisal.

Dodan: 08. 03. 2010 @22:58:30
captain
Gost

Hvala ti za informacije. Malo me skrbi angleščina. Moje stanje angleščine je bila ocenjana na 5 stopnjo od 8 največ. Torej moram dobiti vsaj priti do 6 stopnje ter narediti kakšen certifikat angleščine.Upam, da v Angliji cenijo človeka po znanju in se zanimajo za njegovo kariero. Tukaj pri nas so samo prazne besede, na razgovoru so vsi tako prijazni in človek bi rekel, da je to najboljše podjetje, ko se pa zaposliš pa moraš ubistvu drezati povsod, samo da te opazijo. Moja pričakovanja so 3000€ neto plače, kaj pa ti misliš ali lahko razmišljam o tem. Se pravi 3 leta izkušenj bi imel, če bi se seveda letos odločil za odhod, veliko računalniških certifikatov, 6 stopnja izobrazbe. Tvoje mnenje?

Dodan: 09. 03. 2010 @22:52:30
sara
Gost

Berem ze nekaj casa tole debato, ampak se zdejle moram oglasit:

captain, anglesko znas tko tko, 6. stopnja izobrazbe, pridobljena v SLO, racunalniski certifikati in 3000Eurov neto place -- moje skromno mnenje -- sanjaj dalje.

Zivim v UK, znanje anglescine perfektno, pisem clanke v anglescini, znam 6 tujih jezikov, od tega 3 tekoce. Imam dve visokosolski izobrazbi 7. stopnje, magisterij narejen v UK, pa celo goro raznih certifikatov. Moja izobrazba je res da humanisticna in ne racunalniska ali tehnicna pa vendar...primerjaj. Delovnih izkusenj 8 let v SLO, zacetna placa v UK med 1300 in 1500 funti. Ce prilezem se kaksno stopnicko visje si lahko v roku pet let nadejam nekje 2000. Zivim v Londonu, od tega mi gre cca. 600 za bivanje, trenutno imam samo sobo. Ko bom sla s partnerjem na svoje za malo stanovanje v drugi coni racunava nekako 1000 na mesec. Poglej kolko ostane in kje je tvoja racunica. Ampak seveda, vsak po svoje.

Dodan: 10. 03. 2010 @01:16:39
darian
Gost

V bistvu je nekako tako kot pravi Sara. Zal. Res je pa tudi, da so nekatere place v IT sektorju precej visoke (sploh ce je ta povezan z bancnim), vendar je hkrati temu primerna tudi konkurenca. Potrebujes veliko izkusenj in znanja. Ne pravim da se ne da, trdim samo da ne na enostaven nacin.

Glede na to da je tehnicna smer, bo bolj pomembno tvoje znanje in izkusnje podrocja, kot pa jezika (v smislu da nimas tezav pri "osnovnem" pogovoru), vsaj v vecini primerov. Glede na to da je pa (med drugim) trg veliko vecji kot v Sloveniji, je pa tudi napredovanje lazje, tako da ne prehitro obupat!

Dodan: 10. 03. 2010 @09:00:44
captain
Gost

Moje znanje angleščine ni tko tko .Spada v 5 stopnjo. Se pravi razumem angleško ter govorim angleško, vendar neznam uporabljati vseh pravih besed in mogoče mešam kdaj pa kdaj čas. To je bilo ocenjeno s strani predavateljice na tečaju.

Nevem zakaj primerjaš svojo izobrazbo z mojo, kjer tvoje narejene diplome niso kaj dosti vredne. Ne da te podcenjujem ali kaj podobno, samo v gospodarstvu so važna tehnična znanja, ekonomska znanja in ne humanistične vede. Če znaš 6 jezikov kot praviš potem pa zares delaš za en velik drobiž. Imam kolegico, ki dela kot prevajalka v odvetniški pisarni in ima 1600€ neto plače, pa ima samo 1 faks narejen. Poleg tega poglej malo koliko služijo prevajalke.  V računalništu in informatiki je važno znanje ter strokovni certifikati. Daj malo poglej oglase pa boš videla koliko so plače na letni ravni v UK od 20.000+ funtov. Celo v  slo so plače tam od 1100€ neto pa vse do 2000€ za prave ljudi.

Dodan: 10. 03. 2010 @09:08:05
captain
Gost

Tole so prvi zadetki:

http://www.jobsearch.co.uk/show_job.cgi?j=5994803&e=year&k=system%20engineer&lo=e.g.%20Greater%20London&a=31

http://www.jobsearch.co.uk/show_job.cgi?j=6012521&e=year&k=system%20engineer&lo=e.g.%20Greater%20London&a=31

http://www.jobsearch.co.uk/show_job.cgi?j=5994151&e=year&k=system%20engineer&lo=e.g.%20Greater%20London&a=31

http://www.jobsearch.co.uk/show_job.cgi?j=5952970&e=year&k=system%20engineer&lo=e.g.%20Greater%20London&a=31

Brezveze da gremo naprej. Lahko vidiš kakšne so plače.

Dodan: 10. 03. 2010 @15:11:38
Sara
Gost

Poglej Captain, moj post je bil misljen pozitivno...hocem ti povedat, da stvari niso tako enostavne kot se zdijo. Seveda lahko ti dobis krasno delo in veliko placo, ce imas sreco. racunalnisko znanje je velika prednost, vseeno rabis dobit prave kontakte za prave ljudi, ki te lahko potegnejo dalje. Prit v UK in takoj dobit 3000 eurov za prvo sluzbo v UK...jaz zal temu ne verjamem. Moras se zavedat, da je za isto sluzbo tukaj ogromno prijav, ljudi s faksi, ki so veliko bolj znani kot Univerza v LJ...

Oglasi so eno, delovni trg pa drugo. Nimas pojma kako so stvari tukaj razvejane, kako studente ze od zacetka usmerjajo v job search. trenutno je stanje tukaj precej gloomy, ker je recesija veliko bolj udarila kot pa v SLO. Zal.

Prevajanje -- spet ni tko preprosto. Moja formalna izobrazba ni jezikoslovna, torej predno se jaz dokazem kot sposobna moram konkurirat vsem tistim, ki imajo jezikoslovno izobrazbo. Ti povem, da vcasih niti volunteer job ne dobis. Tudi do 80 prijav dobijo dnevno za prostovoljno delo!

Jaz vem, zakaj sem tukaj in zakaj rajs delam za manjsi denar pa razvijam svoje sposobnosti. Posledicno se mi bo to obrestovalo, trenutno je tako kot je. Tudi izobrazba iz UK mi pomaga veliko bolj kot papir iz Slovenije. Brez zamere, nase znanje je super v primerjavi z znanjem povprecnega dodiplomskega studenta v UK. Dejstvo pa je, da ti diplomirajo pri 22-23ih, vmes pa delajo volunteer jobs, potem internship potem pa se s tem dokazejo jih vzamejo v sluzbo. Imet moras dejansko super sreco, da imas nekaj, kar iscejo, tako npr. ce znas ruscino in obvladas informatiko, pa neko podjetje prav to rabi -- bingo! dobis super sluzbo, s super placo. Ampak ni vedno tako. Ogromno je vlozka v to in glej, da CV spoliras v nulo, ker povprecno si kadrovnik vzame 30 sek casa, da pregleda tvoj CV in se odloci ali bo bral dalje ali ne. Verjemi Captain, se sla skozi vse procese in z veliko pomocjo Career centra, da mam sedaj tak CV kot ga UK zahteva. In tako dalje...

Pazi tudi pri oglasih, ni vse tako kot se slisi. In place, ki jih vidis napisane so ponavadi bruto, ker sam odvajas davke oz. ti oni predlagajo pokojninsko shemo. Poglej, jaz sem ti povedala svoj primer in vzemi informacije ce ces ali ne.

Dodan: 10. 03. 2010 @15:58:26
FP
Gost

Tukaj je stran ki ti preracuna bruto v neto dohodek:

http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php

Drugace se pa moram strinjat z Saro. Res je kar nekaj visoko-profilnih oglasov, ampak da konkuriras za taksno delovno mesto moras biti res 1A strokovnjak, oz. razvijati nove in nove resitve ipd., pa kot je omenila tudi takih ljudi je ze veliko. Lahko potrdim da dnevno dobijo med 50 in 100 CVjev tako da je pac konkurenca. Je pa dobro imeti tudi veze da dobis sluzbo v taksnem podjetju.

Jaz sem druagace tudi v podobni situaciji, 600 na mesec za sobo v Londonu ... placa je pa tam okol 1400~, s tem da meni osebno se ne da vozit z vlakom 2, 3, 4h zato se bom nekega dne odselil iz Londona nekam kjer so najemnine manjse in dobis vec za denar, samo cakam da napredujem in nasparam £. V koncni fazi bo boljse kot kar bi dosegel v Sloveniji.

Dodan: 10. 03. 2010 @19:38:50
captain
Gost

Hvala Sara za dolg odgovor. Meni je to jasno, da je konkurenca in da je težko priti do službe. Žal pa imamo v zadnjem času veliko "strokovnjakov" na področju informacijske tehnologije. Poleg tega ti "strokovnjaki" nimajo razvitih organizacijskih da o komunikacijskih sposobnostih ne govorim. Gospodarska kriza je udarila cel svet. Zakaj? V to se nebi sploh spuščal. Hočem povedati, da se kariera v računalništvu in informatiki zelo razlikuje od vseh drugih poklicev. Npr. če si blagajnik v banki boš zelo težko napredoval, ker ubistvu ni tukaj nekega višjega delovnega mesta. Lahko napreduješ do vodje poslovalnice. Potem imaš na drugi strani prodajalce, ki tudi nemorejo nevem kako napredovati. Samo v informatiki je pa slika čisto drugačna. Zunaj je n-različnih tehnologij, za vsako tehnologijo je danes skoraj potrebna specializacija. Tukaj pridejo v upoštev dodatna izobraževanja, saj te nobena fakulteta nebo naučila teh specifičnih znanj. Zato imaš Microsoft, Linux, VMware, Security, Networking, Project,... certifikacijo. Za vse tole je potreben čas, denar, veselje do dela. Predvsem moram poudariti čas. Veliko, veliko študija. Potem pridejo delovne izkušnje. Nekako se nemore primerjati nekdo, ki dela npr. v banki kot lokalni informatik, kot pa oseba, ki dela v IT podjetju. Slednja opravlja storitve za n-strank, s tem dobi tudi ogromne izkušnje. Se pravi iz vsega napisanega nekako ne pričakujem, da bo taka oseba delala samo za 1500€ neto plače, saj s takim znanjem, ki ga ima prinese podjetju velik denar. Seveda ni ta oseba kriva, če podjetje nima strank ali pa posluje slabo. Iz izkušenj lahko povem, da imajo dobri strokovnjaki v Sloveniji od 1500-2500€ neto plače. Seveda so ti s 5+ let izkušenj. Ampak to je Slovenija. V Angliji bi človek pričakoval več, vsaj tako jaz razmišljam. Imel sem priliko govoriti z Angležem, ki me je vprašal za koliko denarja delam, pa ko sem mu omenil svojo številko mi sploh ni verjel in mi rekel, da je v Angliji za tako delo plačno tudi do 4x več.

Sara, bi mi lahko posredovala svoj CV? Seveda podatke izbriši, zanimajo me samo okvirne točke. Me prav zanima, koliko bi s takim CV-jem dosegel.

Če bi mi hotla poslati, bom napisal mail pa mi pošlji.

Dodan: 10. 03. 2010 @19:40:58
captain
Gost

@FP

Super link. Hvala.

Dodan: 12. 03. 2010 @09:48:25
B.P.
Gost

Captain,

lahko sporočiš svoj email, izhajam iz iste branže in razumem, kako so v sloveniji premalo cenjeni ljudje z specifičnimi znanji, certifikati...

Dodan: 12. 03. 2010 @11:22:43
Alfie
Gost

Za Saro,

jst bi sam neki omenu. Sm vidu da si zelo izobražena, poleg tega govoriš 7 jezikov, plačo v UK imaš pa "le" 1500 funtov???

Za primerjavo, dobi voznik avtobusa od 1500-2000 funtov na mesec.

Hočem povedat, da s tvojim profilom služiš v Londonu brez problema enormno več. Drugo pa je, kakšna osebnost si. Mislim, da neki pri teb ne štima oz. se ne znajdeš najbolj. Sam pa sem v Londonu.

Dodan: 12. 03. 2010 @16:15:32
darian
Gost

Na TFL (transport for London) imajo ze v splosnem dobre place, med drugim tudi zato ker so drzavno podjetje (vsaj kolk je meni znano), tako da to mogoce ni najboljsa primerjava. Kolega dela za njih in pravi da so zdalec prevec placani, glede na njihove sposobnosti ipd.. (govorim za pisarniska dela!)

Sicer pa naj vsak sam proba, vsi imamo drugacne izkusnje. 

Dodan: 14. 03. 2010 @17:41:55
Principesa
Gost

Ojla, 

jaz "frišna" v Londonu! Imam eno vprašanje glede prijave pod "Worker Registration Scheme". Kaj pa če si samozaposlen? Lahko dobiš citizenship? Ali je pogoj zaposlitev pri UK delodajalcu?  

Hvala!

Dodan: 14. 03. 2010 @22:41:36
FP
Gost

Za drzavljanstvo moras tukaj ziveti vsaj 6 let ali nekaj podobnega. Baje da se ni treba registrirat ce si samozaposlena; spodaj:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/whomustregister/

Dodan: 15. 03. 2010 @10:41:17
captain
Gost

@B.P.

Ti delaš v Sloveniji al v tujini?

Dodan: 15. 03. 2010 @11:46:53
B.P.
Gost

Delam že nekaj let v SLO, se pa nagibam in delam na tem da grem v tujino. 

Dodan: 15. 03. 2010 @15:08:48
captain
Gost

@B.P.

Katere države pa imaš v mislih?

OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

Obveščajte me o novostih in akcijah na moj email...

STA Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: O5/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

01.09.2009 - 01.09.2010
01.11.2011
16.06.2009 - 11.06.2011
01.09.2009 - 01.09.2010
Vse vstopnice »

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev |
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™